keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Yhteensattumuksia

Luulin että olen tämän jo aiemmin kertonut, mutta nyt kun tarkistin, huomasin etten sittenkään. Hassuja yhteensattumia on meillä ja Wanhalla Herralla ollut alusta alkaen. Eräs ehkä oudoimmista oli Johan Frösenin ja Kaarlelan linkki Kristiinankaupunkiin. Olin Kaarlelan ostanut kesäkuussa kun menin työharjoitteluun Kristiinankaupunkiin. En vielä opiskellut konservointia vaan löysin paikan silloisen entisöinnin opettajani kautta. Olin silloin jo kiinnostunut rakennusten säilyttämisestä ja hain uskallusta/varmuutta pääsykokeisiin koska tiesin että Pro Kirkkokadun yksi perustajista opetti Seamkissa. (Kristiinankaupungissa on yhdistys nimeltä Pro Kirkkokatu, joka osti talon jota ovat nyt pitkän aikaa kunnostaneet, opettajani on yksi heistä). Menin tosiaanki sinne työharjoitteluun kesällä 2009. Ensin huomasin rakennuksessa samanlaisia tapetteja kuin Kaarlelassa. Eräänä päivänä talolle saapui mies joka oli yhdistyksen jäsen ja työkseen selvitti erilaisia asioita historiasta. Hän alkoi kertoa talon historiasta. Ensin asia meni jotenkin ohi mutta sitten tajusin että tämän rakennuksen historiassa vilahti Johan Frösen. Kysyin uudelleen että selitäppäs nyt hieman tarkemmin ja kyllä, samainen Johan Frösen joka rakensi Kaarlelan, oli osa myös ns. Starcken talon historiaa. Tämä oli päässyt jo unholaan, mutta olimme tänään luokkakavereitteni kanssa Kristiinankaupungissa ja kävimme myös Kirkkokadulla. Siellä oli kooste talon historiasta ja huomasin 1880-luvun lopulla Johan Frösenin nimen vilahtelevan esillä olevassa historiikissa. Otin valokuvan plakaateista ja kirjoitan niissä lukeneet asiat koska eivät näy muuten. Näin niissä seisoo:)

"Maanviljelijä Johan Frösen Kauhajoelta osti yhteenliitetyt tontit 154 & 165 leski Maria Serafia Ekblomilta v.1892. Hän oli syntynyt Kärnan pitäjässä Ruotsissa ja tuli avioliiton myötä Kauhajoelle, jossa osti Kaarlelan suuren verotalon Päntäneen kylästä.

Frösenit olivat Kirkkokadun aikaisemmin omistaneen Starcke-suvun perhetuttuja ja näkyvästi esillä aikansa seurapiiriskandaalissa jossa Lapväärtin apulaisnimismies ja Klovuksen tilanomistaja Fredrik August Starcke vietiin sululaisten toimesta Kuopioon hullujenhuoneelle. Johan Frösenin todistuksen pohjalta Starcke vapautettiin. Kyse oli viljelyskokeilusta, joita Starcke teki huonoin menestyksin ja poika Johan katsoi isänsä tulleen hulluksi ja tuhlaavansa hänen perintönsä.

Frösen vuokrasi Kirkkokadun kiinteistön Kristiinan väkijuomayhtiölle (spritdrycksbolaget i Kristinestad), joka perusti kiinteistöön ravintola Stadskällaren. Osittain asunto oli vuokra-asuntoina."

Löysin vuodelta 1905 lehtileikkeen jonka sisällön kerron pian ;) Huomasin muuten myös että samankaltaisuuksia Kaarlelan kanssa olivat jo mainitsemani tapetit ja myös pariovet laseilla (juurikin nämä jotka ostin takaisin). Tänään käydessäni Kirkkokadulla näin siellä täysin samanlaiset.

Nyt tämä lehtikirjoitus...Juttu on ollut ruotsiksi ja se oli käännetty suomeksi näin:"Paheiden pesä, tarinaa Syd-Österbotten lehdessä 7.1.1905. Eräs paheellinen pesä: Leski A.L.Öbergin luona herra Frösenin talossa Kirkkokadulla on viime aikoina oleskellut haureita naisia, jotka aiheuttavat ikäviä riitoja. 31. joulukuuta esiintyi jälleen harmittava sellainen, jolloin kuusi ikkunaruutua rikottiin. Toisen naisen poliisi otti säilöön. Öhbergiä varoitettiin jo herra Lewanin palvelusaikana, jolla ei näytä olleen asiaankuuluvaa vaikutusta."

No joo, eihän Frösenillä välttämättä ole mitään aavistustakaan ollu mitä siellä on tapahtunut mutta naseva juttu kuitenki. On sitä lehdistö aiemminki osannu revitellä :)

1 kommentti:

  1. Isäkin tais tästä jotain muistella kun kerroin että olen tavannut Kaarlelan siirtäjän... oli ilmeisesti ihan ns. yleisesti tiedossa, että raittiusmiehellä oli kievarissa huone, mutta siitä ei puhuttu. Ootko kuullut muita juttuja Frösenistä tai talosta vanhoilta päntälääsiltä?

    VastaaPoista